Град Велико Търново

Велико Търново се намира в Централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, изправени над река Янтра и широките й меандри. Градът отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км североизточно от София, 228 км югозападно от Варна, 192 км североизточно от Пловдив и 224 км северозападно от Бургас.

Велико Търново има автобусни и ж.п. транспортни връзки с почти всички посоки в страната. Автогарата се намира в западната част на града на адрес ул. “Никола Габровски” 86. Централна гара е разположена в южната част на града. Във Велико Търново има още една гара – “Трапезица”. И двете гари са спирка на главната ж.п. линия: Русе – Горна Оряховица - Стара Загора – Подкова.

Велико Търново е един от най-красивите градове в нашата страна. Благоприятният му климат, наличието на природни и исторически забележителности и развитието на народните художествени занаяти създават предпоставки за просперитет на туризма. През многовековното съществуване на града са създадени и съхранени неповторими паметници на културата, свързани с историята на българската държава. Сегашният град е наследник на средновековната столица на България. Останките от величествени дворци и църкви са покачени на високите скали на хълмовете Царевец и Трапезица.

Градът е и голям университетски център. Тук е разположен Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий”, който е втори по големина университет в България. В Университета се обучават студенти по хуманитарни, икономически специалности и информационни технологии. Във Велико Търново се намира и Националният военен университет “Васил Левски”.

Велико Търново е град с богато историческо минало. Първите следи на живот са открити на хълма Трапезица и датират от 3 хилядолетие пр.н.е. Останките открити на хълма Царевец са от края на Бронзовата епоха (XIII в. Пр.н.е.) Първите обитатели са били траките, следващите заселници са византийците. През Възраждането градът преживява нов икономически, културен и политически възход. Занаятите се развиват, търговията процъфтява, изграждат се красиви къщи, обществени сгради и църкви.

Въпреки, че София е обявена за столица на обединена България, Търново продължава да бъде източник на национална гордост и символ на българската национална идентичност. През 1997 г. в град Велико Търново е открит и работи втория в страната Европейски информационен център на Съвета на Европа, който осъществява международни контакти с всички страни членки и работи за спечелването на програми и проекти, финансирани от Европейския съюз. През 1997 г. гр. Велико Търново става носител на награда за устойчиво развитие на Централна и Източна Европа.

Старата възрожденска част на Търново по живописен начин се е разположила покрай бреговете на р. Янтра. Тази стара част на града и до днес е жива и единна част от съвременния град, предлагайки колоритно съчетание на история и модерност. Всичко това прави Велико Търново основна дестинация за български и чуждестранни туристи.

Многобройни са културните паметници, музеи и архитектурни комплекси в старопрестолния град Велико Търново. Хълмът Царевец, разположен в източната част на града е обявен за архитектурен резерват. Тук са съхранени входната порта, Балдуиновата кула и част от крепостните стени и са реставрирани дворцовите и патриаршеските комплекси на Второто българско царство (XII – XIV в.).

Хълмът Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, Асеновата махала с църквата "Св. Димитър" и църквата “Св. Четиридесет мъченици”, се свързва с величието на българското царство през 12 в. Хълмът Света Гора е разположен южно от Царевец и е свързан с културния и духовния възход на Българската държава през Средновековието. Днес там се намира Великотърновският университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В непосредствена близост до Търново се намира старинното градче-резерват Арбанаси, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Този напълно запазен стар град впечатлява с монументалната и неповторима възрожденска архитектура на къщите и църквите от XVI - XVII век, с музеите си, съхранили традициите и бита натърновския район. За туристите действа отлична транспортна инфраструктура, включваща пътища,хотели, първокласни ресторанти и кафенета.

GSM: 0878835048, 0878270551
Дом.: 062 / 650082
E-mail: stambolov27@abv.bg